How can we help?

Thanks for getting in touch!
Error!

Please get in touch if you’d like to know more about us and how we work with our clients, consultants and colleagues.

One of our team will be in touch as soon as possible.

Something's wrong. Please try it again.

Privacy and Cookies

In order for this site to work properly, we sometimes place small data files called cookies on your device.

What are cookies?

A cookie is a small text file saved on your computer or mobile device by a website when you visit https://www.westonwilliamson.com. The cookie enables the website to remember your actions and preferences such as login, language, font size and other display preferences to keep you from having to reenter them on every visit to the website or when browsing from page to page.

How do we use cookies?

A number of the pages on our website use cookies to remember:

Your display preferences, such as contrast and color settings or font size Whether or not you have already replied to a survey popup that asks you if the content was helpful or not so that you won’t be asked over and over again Whether or not you have agreed to our use of cookies on this site In addition some embedded videos in our pages use a cookie to anonymously gather statistics on how you got there and what videos you viewed. Although enabling these cookies is not strictly necessary for the website to work, it will provide you with a better browsing experience. Cookies can be deleted or blocked, but some features of this site may not work as intended should you do so. The cookie-related information is not used to identify you personally and the pattern data is fully under our control. The cookies on this website are not used for any purpose other than those described here.

How to control cookies

You can block and/or delete cookies as you wish using your browser settings.You can delete all cookies that are already on your computer and you can set your browser to prevent them from being placed. By doing this you may have to manually adjust some preferences every time you visit https://www.westonwilliamson.com and some services and functionalities may not work.

Paddington Elizabeth Line Station

Paddington Elizabeth Line Station

Location:
London, United Kingdom
Services:
Full architectural services
Back to all projects

The new Paddington Elizabeth Line station successfully balances the complexities of designing adjacent to a Grade I listed structure with the delivery of a modern elegant new station.

Heritage, conservation, transport integration, way-finding, servicing and security are all carefully considered in the creation of a world-class pedestrian space.

Integrating old + new

Brunel located Paddington station within a cutting, one level below ground and adjoining fixed boundaries of residential streets and the Grand Union Canal. Its position made the introduction of the new Elizabeth Line station complicated and challenging but also presented the opportunity to resolve historic problems around connectivity with the site. 

Key to delivering a successful station design was the integration of the new building into the existing Grade I listed structure. The relationship between the old and the new needed to be sensitively handled.  Energy efficiency and sustainable design is a key requirement across the whole scheme. 

I think the station has turned in to the jewel in the Crossrail crown; the challenge for next year is to maintain this – I would like to think you will be there to ensure this!

Julian Robinson, Head of Architecture, Crossrail

A world class station experience

The station entrance is positioned directly above the station box and is central to an expansive new area of public realm which has been made possible by relocating the taxi rank to a new position north of the station.  The refurbished public realm extends the length of Eastbourne Terrace and sensitively incorporates station infrastructure such as ventilation head houses.

Mindful of the station’s heritage, we replaced the original station canopy, which was badly damaged in the war, with a new one of the same length but elevated one storey.  This increases the scale of the volume below the canopy to echo the existing train sheds, extending the station and providing a recognisable civic presence.  The canopy height has been carefully aligned with the heights of the surrounding buildings although it is a physically independent structure.

Views into and out of the neighbouring Bayswater Conservation Area are important. From the street level the canopy appears at 1 ½ storeys and incorporates the level differences between Eastbourne Terrace and Departures Road, creating a much larger volume around the station entrance.

Our final station configuration provides a clear and legible environment for passengers with sky views from the platforms through the glazed canopy. The canopy incorporates a large scale cloud artwork by Spencer Finch, which changes according to the light, the sun’s position and the time of day.  

By integrating servicing and reinstating intermodal facilities on top of the box, the project makes maximum use of the available land.  The large voids bring daylight deep into the station to reduce the need for artificial light and to allow natural ventilation to form part of the station environmental strategy. 

Awards

WAN Urban Design Award Shortlisted

Related Projects

How can we help?

Please get in touch if you’d like to know more about us and how we work with our clients, consultants and colleagues.